+381 (0) 11 3348818, +381 (0) 60 3348818 ordinacijacabunac@yahoo.com
ponedeljak i petak: 12-20h, sreda: 09-17h, utorak i četvrtak: 13-21h

Bezmetalna keramika: Moj prekrasni osmeh

Idem ulicom i osmehujem se ljudima oko sebe! Na svakom semaforu spuštam  ogledalo iznad šoferšajbne i kezim  se sam sebi, sve dok mi oni iza nervozno ne zatrube jer se zeleno svetlo već upalilo.  Maltretiram ukućane da po ko na koji put udele komplimente mojim novim zubima. Rečju – srećan sam! – Piše Rade Grujić

Čujem nedavno u pozorišnom foajeu, na pauzi između dva  čina, odlomak razgovora dve gospođe na temu profesija  koje ljudi najviše vole, odnosno najviše mrze? Nije imalo  veze sa pozorištem. Odgovor na oba pitanja je bio – zubar! „Najviše ga mrzimo kad se spremamo da krenemo kod njega,  ali ga i najviše volimo kada završi posao”, objašnjavala je jedna  ospođa drugoj. Sa lica joj se nije skidao osmeh na kome samo  što nije stajala etiketa „Sveže napravljeno!”

I ja ovih dana spadam u kategoriju onih koji iskreno vole  profesiju zubar. I ja, kao i gorepomenuta gospođa, idem okolo i  prosipam ljudima u lice svoj novi osmeh! Ubeđen da, u mom slučaju, niko ne vidi razlog tog non-stop  cerenja! I zbog toga sam veoma zadovoljan. Jer, samo ja i ekipa  iz ordinacije „Dr Jovan Cabunac” znamo kako je taj osmeh izgledao PRE nego što sam konačno odlučio da svoje stare metalo-keramičke mostove i amalgamske plombe zamenim novim.  A bilo je potrebno mnogo vremena za tu odluku!

Verovali ili ne – prethodne mostove “dobio” sam pre 25 godina (iskrene čestitke dr Mileni Tesli čije su zasluge što su tako dugo trajali).

Naravno, vreme je učinilo svoje. Prirodni zubi su potamneli i  požuteli, dok su se u gornjoj vilici desni vremenom podigle pa je  oko vrhova zuba postao vidljiv tamni polumesec. Ono što se nije videlo bio je deo mosta sa koga je otpala keramika, a u donjoj vilici opasno su se klimale davno dotrajale amalgamske plombe.  Sada se, verovatno, sa pravom pitate šta sam čekao do sada!? Isto me je pitao i dr Cabunac na prvom pregledu. Moj  spontani odgovor bio je: „Pa, ništa me nije bolelo!” I to je bilo istina. Nastavak odgovora „… a i nisam imao ni vremena, znate posao, posao…”, bila je laž! Istina je da sam  se plašio šta će lekar pronaći ispod mojih dotrajalih plombi u  donjoj i mostova u gornjoj vilici. I šta me čeka posle toga.

  1. Zaboravite na brzinu! Sređivanje zuba, posebno ako ste bilo  tako „revnosni” u njihovom održavanju kao što je moj slučaj,  nije odlazak kod mehaničara – zameni se deo, pa vozi dalje. Naravno, postoje stvari koje se urade brzo, ali generalno sređivanje traje i zahteva mnogo napora, strpljenja i tolerancije. Kako vaše, tako i doktorove.
  2. Imajte poverenje u lekara koga ste izabrali, iako vam nekada neće biti jasno zašto radi to što radi, a vama se čini da to  baš i nije potrebno. Posebno u delu koji se tiče zdravlja zuba, na čemu je dr Cabunac od početka i bespogovorno insistirao.
  3. Sarađujte! U poslu zvanom generalno sređivanje osmeha vi  niste samo objekat koji radi ono što doktor kaže  (Zini! Isperi.  Zini!), već ravnopravni učesnik od čije kooperativnosti u velikoj meri zavisi brzina napredovanja ka krajnjem cilju, kao i sam cilj  – lep i zdrav osmeh. Čovek se uči dok… ima zuba!

Druženje sa dr Cabuncem dalo mi je priliku da se upoznam sa  dometima moderne stomatologije. I ostanem fasciniran.

cubanac rad sa pacijentom bezmetalna keramika implanti

– Anestezija, za koju sam ranije znao da ili ne deluje ili traje bar  malo kraće od tretmana, sada omogućava toliki komfor (čitaj:  odsustvo bola), da sam jednom prilikom zamalo zaspao i zagrizao doktorovu ruku dok mi je nešto „strugao” po zubima!

– Čak i najteži zahvati, kao što su vađenje nerva, zuba i postavljanje implantata, prošli su potpuno bezbolno i bez posledica  nakon što je anestezija prestala da deluje (istina, hladne obloge  su pomogle).

– Brzo pripremanje i postavljanje privremenih kruna omogućilo  je da normalno živim i družim se sa ljudima koji su se divili  „mojim novim belim zubima”, a ja ih lagao da nisu novi, nego  da sam upravo stigao sa beljenja vlastitih!

– Postavljanje implantata, koje mi je, i pored sveg znanja o  njima, predstavljalo veliku nepoznanicu i uterivalo strah u kosti,  nije bilo ništa komplikovanije od postavljanja plombe. A kruna svega – bezmetalna keramika! Posao izrade nosača i krunica od bezmetalne keramike zaista  je vredan pomena, jer se u mnogo aspekata graniči sa nastankom umetničkog dela. Posmatrao sam to iz prvog reda, sa  zubarske stolice, a umetnički rad je bio moj novi osmeh. Njegovi  kreatori su bili dr Cabunac i zubni tehničar  Božidar Vasić iz  zubne tehnike „Meča dent”. Zubna tehnika se u projekt mog novog osmeha uključila  onog momenta kada je dr
Cabunac rekao: „Sada smo završili  sve što je trebalo. Uzimamo definitivni otisak!“

Rezultat tog otiska pojavio se nekoliko dana kasnije u vidu nosača za moje buduće keramičke mostove, izrađenih u zubnoj tehnici „Meča dent” – najmodernijom Cad/Cam tehnologijom i od najkvalitetnijeg materijala – cirkona.

Mnogi nisu svesni važnosti ovog dela posla, jer se odvija daleko od očiju pacijenta. Ali, princip saradnje Ordinacije „Cabunac” i „Meča denta” je da stručnjaci iz zubne tehnike budu neposredno prisutni pri svakoj probi keramike, kako stomatolozi nazivaju poslednju etapu u poslu postavljanja keramičkih nadoknada.

Vlasnik „Meča denta”, posle definitivnog uzimanja otiska, krenuo je u dizajniranje mog novog osmeha, što je podrazumevalo izbor boje i oblika zuba: brzo smo se saglasili da ta boja nikako ne sme da nagoveštava „upravo završene radove”, kao i da keramičke krunice („zubi”) moraju sačuvati sitne nepravilnosti koje su moji zubi imali otkako znam za sebe. To je podrazumevalo i fino podešavanje sitnica koje bi se mogle isprečiti na putu do savršenog funkcionisanja vilice i željenog izgleda zuba.

Cabunac - tim profesionalacaPostojale su ukupno četiri probe keramike – proba nosača mostova, zatim proba neglazirane keramike, odnosno prvo suočavanje sa budućim zubima, kada se još moglo raditi na krupnijim promenama oblika (Insistirao sam, recimo, da jedinice budu malo duže, jer sam se s godinama navikao na takav njihov izgled iako me je doktor ubeđivao da je ta dužina više rezultat povlačenja desni nego prirodan oblik), zatim još dve probe glazirane keramike, kada je ona dobila svoju transparentnost (providnost) i savršeno glatku površinu. Poput umetnika, dr Cabunac i gospodin Vasić pažljivo su zagledali privremeno postavljene mostove i krunice, terali me da pomeram gornju vilicu napred, nazad, levo, desno, dole, gore… uočavali sitne nedostatke, predlažući korekcije. Saradnja doktora i tehničara tu je došla do punog izražaja. Obojici sam izuzetno zahvalan zbog toga.

Author Info

admin

Comments ( 2 )

  • Kathy

    Dr. Cabunac je stomatoloski vitez koji je juce strpljivo operacijom spasavao moj zub od agresivne gangrene koju nisam osetila, ali se prosirila velikom brzinom od prvog susreta sa doktorom.
    Moji utisci za sada: covek je miran, strpljiv i iskren kad treba da saopsti nesto sto mi se ne bi svidelo. Vrlo koncentrisan na problematiku i u komplikovanoj situaciji mirno resava problem. Veoma mu je bitno da ono sto radi bude kvalitno uradjeno. Nije tip stomatologa koji osvaja pacijente lepim recima, bliskocu sa njima. Pre nego sto uradi vidljive estetske promene na zubima pridaje veliki znacaj resavanju onih problema koji se ne vide kako bi sprevio svaku mogucnost nastanka mogucih komplikacija posle stavljanja krunica. Jako mu je bitna kvalitetna priprema zuba za protetiku i ne zeli nista da prepusti slucaju. Zaista sjajan tekst o njemu i oridinaciji a i ja sam se licno uverila u to.

Post a Comment