Dizajneri Vašeg osmeha

Na koji se način može izbeći uzimanje klasičnih otisaka prilikom izrade zubnih nadoknada?

Uzimanje otiska prilikom izrade zuba neprijatno je za pacijente.  Osećaj stranog tela u ustima mnogi  teško podnose, što je jedan od čestih razloga za odlaganje posete stomatologu. U eri digitalizacije I kompjuterizacije osmišljen je i koncept Cad-Cam stomatologije. Dosad smo mogli da skeniramo vilicu i napravimo jedan, dva ili najviše tri zuba pomoću intraoralnih skenera (npr. Cerec-a). To je bila revolucija u stomatologiji. Još uvek je to napredna tehnologija koja omogućava da tokom jedne posete napravimo manje bezmetalne keramičke radove, bez uzimanja klasičnih otisaka. Znači, da uz pomoć skeninga vilice i specijalnih softvera dizajniramo krune na računaru.

Preciznost skeniranih površina daleko je veća nego u slučaju klasičnih otisaka, te je i izrada nadoknada bolja. U našoj ordinaciji sakodnevno upotrebljavamo ovaj koncept, ali za manje radove (pojedinačne krune i mostove do tri člana). Za velike raspone i radove od bezmetalne keramike bio je neophodan klasičan otisak.  Danas koristimo koncept brzih skenera, kao što je Trios-3-shape, koji omogućava da se u visokoj rezoluciji i na 3d modelima, napravi svaka vrsta rada od bezmetalne keramike, bez uzimanja klasičnih otisaka.

Koje su prednosti ovakvog rada?

Najpre se skenira postojeće stanje zuba pacijenta, a zatim se pomoću kompjuterskog programa pravi smile designe (dizajn osmeha). Za dizajn osmeha neophodno je napraviti i fotografiju. Tako urađen predlog omogućava pacijentu da stekne uvid u to kako će izgledati njegovi budući zubi i osmeh. Nakon ove faze pacijent se odlučuje za optimalnu mogućnost koja je u skladu s anatomskim strukturama, te se – u istom danu – izrađuju I privremene krune.

Sa ovim privremenim krunama, koje se poliraju do visokog sjaja i čija je izdržljivost velika, pacijenti imaju mogućnost da uživo vide rad koji je gotovo identičan budućem trajnom radu, ali i da ”isprobaju” zube u funkciji žvakanja. Ova faza je neophodna za eventualne korekcije, ukoliko se ukaže potreba. Kad je pacijent u potpunosti zadovoljan privremenim radom, ponovo se skenira vilica, ali s privremenim krunama kojima smo sve definisali. Nakon toga se u softveru pravi identična kopija i seče se konstrukcija od bezmetalne keramike. Za ovaj deo posla neophodno su tri dana.

Šta sve ovaj concept omogućava pacijentu?

Mnogo prijatniji osećaj (nema kašika i otisaka koji ”dave”), veću preciznost izrade i za kratko vreme gotov rad od najsavremenijih materijala. Ipak, najveća prednost jeste u tome što se u istom danu dobija predlog buduće nadoknade, koju pacijent može da vidi na fotografiji i da izvesno vreme nadoknade, iako privremene, budu u funkciji.

Kad je pacijent potpuno zadovoljan privremenim radom u svim segmentima – estetskom, fonetskom i funkcionalnom, za tri dana pravi se identična kopija, samo u trajnom  materijalu, koji ima još bolje estetske i fizičke karakteristike.

Stomatološka ordinacija Dr Jovan Cabunac© 2019. Sva prava zadržana.
+381 11 334 88 18; +381 60 334 88 18; ordinacijacabunac@yahoo.com
Ponedeljak i petak: 12:00-20:00;
Utorak i četvrtak: 13:00-21:00;
Sreda: 09:00-17:00

"Stomatološka ordinacija Dr Jovan Cabunac" u potpunosti polaže pravo na fotografije i tekstualni sadržaj.
Zabranjeno neovlašćeno korišćenje, kopiranje i svaka vrsta zloupotrebe.
Politika privatnosti