Dr Jovan Cabunac i njegova pacijentkinja Gordana Galorini, uspešna menadžerka, odazvali su se pozivu EH&K da, nezavisno jedno od drugog, iznesu svoja iskustva o intervenciji stvaranja njenog novog osmeha.
Gordana Galorini

ŽELIM „NEŠTO“ DA PROMENIM

Poslednjih nekoliko godina sam se potpuno posvetila poslu tako da nisam imala mnogo vremena za sebe i svoj osmeh. Već deset godina imam bočne mostove, a za to vreme boja prednjih prirodnih zuba i kruna postala je primetno neujednačena. Osećala sam da su krune dotrajale, a smetao mi je i razmak između donjih zuba i njihov nepravilan položaj. Želela sam to da promenim i s tom idejom sam došla u ordinaciju dr Cabunca.

PROMENITE OBLIK, POLOŽAJ
I BOJU ZUBA – BIĆETE DRUGAČIJI.

Klinički pregled je pokazao da su se desni povukle, sa uočljivom crnom linijom na rubu metalo-keramičkih kruna koje su se po boji razlikovale od zuba.

Bile su primetne dijasteme (razmaci) između zuba. Nakon uvida u rendgenski snimak predložio sam pacijentkinji kompletnu promenu: oblika zuba, položaja i boje, uz neophodne pripremne radnje.
DEFINISANJE PLANA

DETALJNO, JASNO I PRECIZNO DOKTOROVO OBJAŠNJENJE PODSTIČE ME NA PROMENE

Dopala mi se ideja koju je predložio doktor. U početku nisam bila sigurna da li mislimo na istu stvar, da li smo se razumeli. U otvorenom razgovoru, uz detaljna objašnjenja, nedoumice su otklonjene. Ohrabrilo me je to što bi se privremeni mostovi i krune napravili istog dana. Nijedan dan neću biti bez zuba.
Gordana Galorini

ISPLANIRAO SAM SVE. ZNAM ISHOD – ALI TO MORA ZNATI I PACIJENTKINJA

Plan promene njenog osmeha počeo sam uklanjanjem starih mostova u gornjoj vilici i pravljenjem privremenih
mostova i kruna, koje menjam do oblika i boje koji zadovoljavaju funkcionalne potrebe i estetske kriterijume pacijentkinje.
Važno je, kada su privremeni mostovi i krune u pitanju, da sve mora izgledati prirodno, baš kao „njeni“ zubi, a ipak postoji mogućnost korekcije ukoliko se eventualno ukaže potreba funkcionalne ili estetske prirode. Privremenim zubima korigovao sam visinu zagrižaja, oblik i položaj zuba. Pacijentkinja je odlično sarađivala. Bila mi je važna njena saglasnost i pristanak na „nov“ privremeni osmeh. Ostavio sam joj mogućnost da posle nekoliko dana jasno iznese svoje zamerke i probleme.

PRIVREMENE KRUNE

PRVO PREZADOVOLJNA, A POTOM VIDIM ŠTA BIH JOŠ DA MENJAM

Izašla sam iz ordinacije s privremenim krunama. U prvom trenutku sam bila prezadovoljna i mislila sam da mi je
osmeh savršen. Međutim, posle nekoliko dana zaključila sam da bi diskretno skraćivanje, tj. zaobljavanje očnjaka doprinelo da moj osmeh bude nežniji, pitomiji. Sve ostalo na gornjim zubima mi se dopalo, ali osmeh nije bio potpun bez promene donjih zuba, što je tek trebalo da se uradi.

NAPORNO RADIM I UVEREN SAM U USPEH

Izvršio sam diskretne ispravke na očnjacima i pristupio izradi kompozitnih faseta na donjim zubima. Zatvorio
sam dijasteme na donjim zubima i prilagodio položaj i boju gornjim. Zadovoljan sam dobijenim – promena osmeha je uočljiva. Sugerišem pacijentkinji da privremeni rad nosi nekoliko dana ili nedelja, tj. koliko joj je potrebno da bi procenila estetski izgled i evidentirala smetnje pri govoru i žvakanju.

TRI NEDELJE KASNIJE

NESTRPLJIVA SAM, IAKO SAM SE NAVIKLA NA PRIVREMENO REŠENJE.

Nakon tri nedelje bila sam nestrpljiva i želela da se što pre izradi trajni rad od bezmetalne keramike, iako sam se navikla na privremene krune i osećala ih kao da su moji zubi.
Gordana Galorini

SVE ZAVISI OD MENE – OD KVALITETA OTISAKA DO GOTOVIH RADOVA.

Uzeo sam otisak preko privremenih kruna da bi u zubnoj tehnici imali kopiju, uklonio privremene krune i uzeo otisak za trajne nadoknade. Nakon toga, vraćam privremene zube. U zubnoj tehnici se izliveni modeli skeniraju, konstrukcija mosta i kruna se frezuje CAD-CAM tehnologijom; na tako dobijene konstrukcije se individualno nanosi keramika koja daje sve karakteristike prirodnog zuba; bezmetalna konstrukcija omogućuje bolju transparenciju, a samim tim izgleda prirodnije (treća dimenzija); ručno nanošenje keramike konstrukciji daje individualizaciju i prirodnu boju.

PRVA PROBA

KRAJ JE BLIZU – OHRABRENA SAM I UZBUĐENA!

Pred prvu probu keramike osećala sam lagano uzbuđenje. Očekujem li previše? Verujem da će sve biti dobro. Probali smo zagrižaj. Nije bilo većih korekcija oblika. Izgleda da je doktor sve isplanirao valjano. Ohrabrena sam i zadovoljna.
Gordana Galorini

SREĆNA SAM!

Prvi susret sa novim zubima! Bila sam u šoku! Srećna! Keramički zubi su prelepi, ispunili su sva moja očekivanja. Izgledaju potpuno prirodno. Kolege na poslu mi kažu da izgledam drukčije, veselije, lepše. Pitaju me šta sam to uradila. Nisu sigurni šta sam na sebi menjala, ali nešto primećuju. Prezadovoljna sam novim osmehom. Smejem se češće nego obično.
Gordana Galorini

„DOSADNE“ PROBE ZA NJU, NAJVAŽNIJE ZA MENE.

Proba neglazirane keramike je veoma bitan korak i poslednja velika proba na kojoj mora da se artikuliše rad i otklone sve smetnje. U ovoj fazi još uvek su moguće promene oblika i boje. Znam da je pacijentkinji ovo dosadno, osećam da je nestrpljiva jer su već u velikoj meri definisani oblik i izgled zuba, ali su ovakve probe neophodne.

ZADOVOLJAN SAM!

Osim oblika, položaja i boje zuba, uspeo sam da ispravim uglove usana koji su, zbog kraćih zuba, bili oboreni.
Obezbedio sam gornjoj i donjoj usni potporu i vratio mladalački osmeh. Vodio sam računa da zubi izgledaju prirodno i da prate donju usnu pri osmehu. Znao
sam da to licu daje čedan izgled, izgled zadovoljne i uspešne žene.
Potpuno sam zadovoljan protetskim radom, kao i transformacijom osmeha i lica pacijentkinje.

Stomatološka ordinacija Dr Jovan Cabunac© 2019. Sva prava zadržana.
+381 11 334 88 18; +381 60 334 88 18; ordinacijacabunac@yahoo.com
Ponedeljak i petak: 12:00-20:00;
Utorak i četvrtak: 13:00-21:00;
Sreda: 09:00-17:00

"Stomatološka ordinacija Dr Jovan Cabunac" u potpunosti polaže pravo na fotografije i tekstualni sadržaj.
Zabranjeno neovlašćeno korišćenje, kopiranje i svaka vrsta zloupotrebe.
Politika privatnosti