+381 (0) 11 3348818, +381 (0) 60 3348818 ordinacijacabunac@yahoo.com
ponedeljak i petak: 12-20h, sreda: 09-17h, utorak i četvrtak: 13-21h
hollywood smile beograd

Smile makeover: potpuni preobražaj Vašeg osmeha kombinacijom raznih savremenih stomatoloških tehnika

Vrhunac u estetskoj stomatologiji je tzv. „potpuna promena osmeha“ (Smile makeover) i „potpuna rekonstrukcija zuba i usta“, koja je i najkompleksniji rad.

bezmetalna keramika Beograd

Tehnološki napredak u estetskoj stomatologiji daje stomatolozima izuzetno velike mogućnosti za rad. Smile makeover tehnikom poboljšavamo izgled osmeha, korišćenjem jedne ili više procedura iz oblasti estetske stomatologije, kao što su fasete, implantati, ortodontski tretman i izbeljivanje zuba. Rekonstrukcija celog zubika (usta i zuba) može da reši funkcionalne probleme zagrižaja, mišića, zuba i koštanih tkiva, uz primenu i estetsko-kozmetskog tretmana. Ona podrazumeva velike stomatološke intervencije u cilju sanacije abrazije zuba, bolova i drugih problema. Neretko je neophodna saradnja više stomatologa različitih specijalnosti da bi se dobilo najbolje moguće rešenje.

smile makeover

Smile makeover: potpuni preobražaj vašeg osmeha kombinacijom raznih savremenih stomatoloških tehnika

Početak svakog makeovera kreće sa detaljnom anamnezom, Rö snimcima, fotografijama – anfasa, profila i osmeha. Na osnovu kliničkog pregleda i obavljenih analiza lekar pravi plan terapije za svakog pacijenta pojedinačno. Za donošenje konačnog rešenja neophodno je voditi računa o svemu bitnom na glavi pacijenta – obliku lica, tonusu kože, tenu, boji kose, obliku, veličini, boji i položaju zuba, izgledu desni (da li se vide pri osmehu ili ne), usnama i osmehu, da bi mogao da se „načini“ potpuno novi, ulepšan i podmlađen osmeh.

Dalje, zubi se vremenom troše i skraćuju (abradiraju) što licu daje starački izgled, a adekvatnim produžavanjem, preoblikovanjem i promenom boje zuba, dobija se mlađi i lepši osmeh. Ili, kada se na okruglom licu uradi produženje krunice zuba (duži zubi) dobija se mršaviji izgled lica, a kod gummy smile (osmeh kod koga se jako vide desni) zubi izgledaju kraći nego što stvarno jesu, pa se produženjem kliničke krune zuba postiže vizuelno skraćivanje desni.

totalna rekonstrukcija zuba

Smile makeover: potpuni preobražaj vašeg osmeha kombinacijom raznih savremenih stomatoloških tehnika

Da bi sve ono što je lekar planirao pacijent mogao da vidi i razume, prave se tzv. „radni modeli“ od gipsa, na kojima se sve predložene promene rade u vosku. Mogu se pacijentima, kada je to moguće, napraviti i maske od kompozita, koje se stavljaju preko pacijentovih zuba i tako mu direktno, u ustima, dočaravamo šta je zamišljeno i isplanirano. Kod takvih radova pacijenti imaju mogućnost da nekoliko dana nose rad u ustima, razmisle o njemu i sve primedbe predoče stomatologu.

Dobro je što je takve nadoknade moguće menjati i doterivati, dok god pacijent ne bude zadovoljan estetskim izgledom i dok ne oseti da se oseća potpuno komforno sa takvim zubima. Tek tada se pristupa tretmanu koji je neophodan za konačno rešenje. Ove procedure najčešće traju jako dugo, ali pacijenti imaju strpljenja i volje da se tretman završi, svesni da je krajnji efekat više nego zadovoljavajući.

 

OSTALI ESTETSKI TRETMANI

Najčešće korišćene procedure u estetskoj stomatologiji su: plombiranje, direktne kompozitne restauracije (bonding), keramičke fasete, izbeljivanje zuba i implantati.

Tradicinalno plombiranje se delimično smatra i estetskom stomatologijom, kada se koriste materijali koji u potpunosti mogu da imitiraju prirodan izgled zuba.

Bonding – Da bi se nadoknadili polomljeni fragmenti prednjih zuba ili prekrile u gleđi, koristi se procedura poznata kao bonding ili jednostavnije – direktna kompozitna restauracija. Kompozitnima terijal boje zubne gleđi nanosi se na površinu zuba, oblikuje prema svim morfološkim pravilima i polira, pa tako urađena restauracija čini polomljene fragmente i pukotine nevidljivim.

Izbeljivanje zuba je verovatno najčešće primenjivana metoda u estetskoj stomatologiji, zato što zubi tamne od duvana, hrane, pića, kafe, crnog vina ili loše oralne higijene. Izbeljeni zubi znatno menjaju izgled osmeha.

Fasete, keramički ili kompozitni listići koji su specijalnim tehnikama pričvršćeni za površinu zuba, takođe menjaju izgled i boju zuba.

Implantati omogućavaju nadoknadu zgubljenog korena zuba (to su titanijumski „šrafovi“ koji se hirurškim putem ugrađuju u vilične kosti i tako služe kao nosači krune).

Ortodontski tretman omogućuje ispravljanje nepravilnosti položaja zuba i zagrižaja.

Naravno, mnoge procedure se moraju ponavljati. Recimo, izbeljivani zubi moraju da se s vremena na vreme „izbele“ ponovo, da bi se održavala željena boja, jer se pigmenti iz hrane, pića, kafe… i dalje talože po zubima. Fasete se vremenim troše, nekad lome ili odlepljuju, pa ih je potrebno zameniti. Desni se povlače, pa je zamena određenih neophodna. Kompozitne plombe restauracije se krzaju i abradiraju te se one obnavljaju.

Svakako je važno koji se materijali koriste pri izradi nadoknada. Materijal moraju biti kvalitetni, a preporuke proizvođača ispoštovane. Kada su sve procedure sprovedene valjano i kada je „održavanje rada“ zadovoljavajuće (dobra oralna higijena), efekti su dugotrajni, a komplikacije svedene na minimum.

Redovnim kontrolama kod stomatologa mnogi problemi mogu se sprečiti, čime će se produžiti vek “makeovera”.
(Fotografije iz arhive dr Jovana Cabunca)

Author Info

admin