+381 (0) 11 3348818, +381 (0) 60 3348818 ordinacijacabunac@yahoo.com
ponedeljak i petak: 12-20h, sreda: 09-17h, utorak i četvrtak: 13-21h

Ispuni – plombe

Kod karijesnih lezija gde nije ugrožen vitalitet zuba (živac), vrši se konzervativni zahvat koji podrazumeva uklanjanje mekih i inficiranih delova zuba (karijesa) i postavljanje adekvatnog ispuna (plombe).

Ispuni su isključivo od visokokvalitetnih kompozitnih materijala poslednje generacije. U potpunosti zadovoljavaju najviše estetske standarde tako da zub nakon tretmana izgleda prirodno i u skladu sa ostalim zdravim delom zuba (tzv. bele plombe).

Pored visokoprecizne estetike, bitno je i uspostaviti odgovarajuću funkciju koja je bila narušena zubnim defektom. Pravilnim modelovanjem plombe, odnosno formiranjem kvržica, fisura ili jamica (tzv. brežuljkasta površina), omogućava se pravilan odnos zuba dveju vilica. Ovaj odnos je jako bitan i na njega treba staviti akcenat kod postavljanja plombe.

Ukoliko se nepravilno uspostavi, kao posledica će se javiti trauma zuba, bol u viličnim zglobovima, zatim nemogućnost pravilnog mlevenja hrane prilikom ishrane, kao i smetnje u govoru. Ako se ove nepravilnosti uhroniče, mogu dovesti i do ozbiljnijih problema kao što su nekroza zuba, parodontopatija, jake glavobolje i nepravilno varenje (zbog lošeg mlevenja hrane).

Znači, zub nakon postavljanja plombe mora da zadovolji sve funkcionalne i estetske zahteve, a da pri tom ne naruši harmoniju oralne sredine.