Ispuni – plombe

Kod karijesnih lezija gde nije ugrožen vitalitet zuba (živac), vrši se konzervativni zahvat koji podrazumeva uklanjanje mekih i inficiranih delova zuba (karijesa) i postavljanje adekvatnog ispuna (plombe).

Ispuni su isključivo od visokokvalitetnih kompozitnih materijala poslednje generacije. U potpunosti zadovoljavaju najviše estetske standarde tako da zub nakon tretmana izgleda prirodno i u skladu sa ostalim zdravim delom zuba (tzv. bele plombe).

Pored visokoprecizne estetike, bitno je i uspostaviti odgovarajuću funkciju koja je bila narušena zubnim defektom. Pravilnim modelovanjem plombe, odnosno formiranjem kvržica, fisura ili jamica (tzv. brežuljkasta površina), omogućava se pravilan odnos zuba dveju vilica. Ovaj odnos je jako bitan i na njega treba staviti akcenat kod postavljanja plombe.

Ukoliko se nepravilno uspostavi, kao posledica će se javiti trauma zuba, bol u viličnim zglobovima, zatim nemogućnost pravilnog mlevenja hrane prilikom ishrane, kao i smetnje u govoru. Ako se ove nepravilnosti uhroniče, mogu dovesti i do ozbiljnijih problema kao što su nekroza zuba, parodontopatija, jake glavobolje i nepravilno varenje (zbog lošeg mlevenja hrane).

Znači, zub nakon postavljanja plombe mora da zadovolji sve funkcionalne i estetske zahteve. Pri tom ne sme da naruši harmoniju oralne sredine.

Stomatološka ordinacija Dr Jovan Cabunac© 2019. Sva prava zadržana.
+381 11 334 88 18; +381 60 334 88 18; ordinacijacabunac@yahoo.com
Ponedeljak i petak: 12:00-20:00;
Utorak i četvrtak: 13:00-21:00;
Sreda: 09:00-17:00

"Stomatološka ordinacija Dr Jovan Cabunac" u potpunosti polaže pravo na fotografije i tekstualni sadržaj.
Zabranjeno neovlašćeno korišćenje, kopiranje i svaka vrsta zloupotrebe.
Politika privatnosti