Laser u stomatologiji

Gotovo da nema grane stomatologije u kojoj se danas laser ne koristi,počev od popravki zuba,estetike, protetike, ortodoncije pa sve do hirurgije.

Koje su prednosti upotrebe lasera u stomatologiji?

Er,Cr:YSGG (tvrdi laser) uklanja tkivo zrakom, beskontaktno. Za popravke zuba se ne koriste boreri (burgije). Laserski zrak je mnogo manje agresivan nego burgija. Pri tom se uklanjaju samo površinski slojevi, samo bolestan deo zuba bez prodora u zdravo zubno tkivo. Trend je minimalno invazivna stomatologija odnosno minimalno uklanjanje zdravog zubnog tkiva. Laser radi po principu mini eksplozija koje se dešavaju na površini zuba. To je 50 udara u sekundi po površini zuba, koje zubni nerv ne uspeva da registruje, pa gotovo i nema bola (najčešće nije potrebno davanje anestezije).

Vibracije koje, obično uznemire pacijenta u klasičnom radu borerima, apsolutno ne postoje a klasičan zvuk turbine je zamenjen pucketanjem koje proizvodi voda za hlađenje laserskog zraka. Sam laserski zrak je baktericidan. Plombe koje se postave posle lasera imaju veću površinu vezivanja pa su i dugotrajnije.

 

Laseri su dosta efikasni u lečenju svih vrsta infekcija (sterilizacija radnog polja i biostimulativni efekat). Zato je lečenje gangrene, periimplantita (infekcija tkiva oko implantata) i dezinfekcija parodontalnih džepova izuzetno uspešna primenom lasera.

Ta minimalna agresivnost je razlog što pacijenti neuporedivo bolje podnose intervencije rađene Er,Cr:YSGG laserom.
Kod hirurških intervencija gde je korišćen tvrdi laser vreme zarastanja je kraće, bez ožiljka i krvarenja,često nije potrebno šivenje npr. kad se radi produžavanje kliničke krune zuba, pacijenti najčešće nemaju nikakve simptome i može im se odmah postavljati krunica ili faseta.
Postoperativni tok je neuporedivo brži i lakši pogotovo ako se koriste Er, Cr:YSGG laseri.

Kod diodnih (soft) lasera je postoperativni tok lakši, ali je nešto sporiji.

U savremenoj stomatologiji diodni laser (poluprovodnički) zauzima značajno mesto u hirurškim procedurama (samo na mekim tkivima), lečenju zuba i estetskim intervencijama.

 • beskrvan rad
 • brže zarastanje rana
 • često eliminisana upotreba konca za šivenje rana
 • olakšan je postoperativni period
 • manji bolovi
 • brža epitelizacija rana
 • popravke zuba
 • cirkumcizija (produženje kliničke krune zuba)
 • lečenja gangrena
 • frenulektomija
 • incizija
 • ekscizija
 • izbeljivanja zuba

Kod upotrebe soft lasera za lečenje zuba se prvenstveno misli na sterilizaciju kanala korena zuba kod gangrena i endodontskih tretmana. U odnosu na mehaničko-hemijski tretman, laser je i do 70% efikasniji, čime se postiže izvesniji ishod lečenja.

Može se koristiti za desenzibilizaciju afti i herpesa. Tretman laserom ne ubrzava izlečenje afti, ali znatno umanjuje bolne senzacije i to već posle prvog tretmana, a herpes zaustavlja i ubrzava izlečenje.

U protetici pre uzimanja otiska umesto bolnog i neprijatnog plasiranja konca u sulkus (prostor između zuba i desni) koristi se metoda troughinga laserom (otvaranje sulkusa) što je komfornije za pacijenta i brže, a stomatologu omogućava bolji i precizniji otisak.

U estetskoj stomatologiji vrlo je pogodan za sprovođenje procedure izbeljivanja zuba. Kod laserskog izbeljivanja zuba znatno je skraćeno vreme intervencije (20-40 minuta). Tretman je jednoseansan. Osetljivost zuba, koja se inače javlja posle izbeljivanja zuba lampom, znatno je skraćena ili potpuno izostaje. Efekti izbeljivana su bolji. Gelovi koji se koriste kod ove vrste izbeljivanja su na bazi karbamid peroksida (odobreni od ADA- američke stomatološke asocijacije i FDI- svetske stomatološke asocijacije) kao i kod drugih metoda (samo je gel veće koncentracije), ali je intenzitet lasera znatno jači nego lampe za bličing. Samim tim je i prodor kiseonika koji se oslobađa iz aktiviranog gela bolji (prodire i tri puta dublje u strukturu zuba) i mehanički odstranjuje pigmente iz zubne strukture.

Metoda je potpuno sigurna i bezbedna po strukturu zuba i zdravlje pacijenta.

 

Kao i svaki drugi bličing ni ovaj ne izbeljuje plombe i krunice, tako da ih je neophodno promeniti nakon bličinga ukoliko postoje u vidljivom delu zuba (koji se vidi prilikom osmeha).

Trajnost intervencije zavisi od higijenskih i navika u ishrani. Ukoliko pacijent koristi u ishrani obojenu hranu (kola pića, crno vino, kafa, zeleni čaj…), puši ili ne održava adekvatnu oralnu higijenu, efekti bličinga će trajati znatno kraće. Ukoliko pacijenti redukuju upotrebu hrane sa jakim pigmentima i ne koriste cigarete, efekti bličinga će se videti i nekoliko godina. Naravno, zubi će polako tamneti i „vraćati se“ u prirodnu boju (boja od koje smo krenuli). Zato najčešće pacijenti ponavljaju proceduru izbeljivanja jednom u godinu dana, da bi održavali boju i pomerali je u svetliju nijansu. Kod pušača taj period je znatno kraći.

Ova metoda je znatno traženija u letnjim mesecima, jer kad koža potamni od sunca, efekti blistavog i svetlog osmeha su još bolji.

Da li svaki stomatolog može da radi sa laserom?

Za rad laserom neophodna je pre svega vrhunska obuka stomatologa, jer se najveći broj komplikacija javlja usled nestručnog korišćenja lasera. U stomatologiji se koriste laseri IV grupe koja je i najjača. Za ozbiljan rad laserima u svim oblastima stomatologije neophodna su oba tipa lasera (diodni i Er,Cr:YSGG) jer svaki od njih ima svoje prednosti i indikacije i često se dopunjuju.

Postoje li neki preduslovi i kontraindikacije za upotrebu lasera?

Tamo gde postoje amalgamske plombe ili keramički inleji, ne mogu se zubi popravljati laserom. Što se ostalih intervencija tiče jako je veliki spektar indikacija, a broj kontraindikacija je sveden na minimum. Naravno, da bi bilo koja intervencija, pa i najbanalnija bila izvedena, neophodno je preduzeti sve mere zaštite za pacijenta i lekara, bilo da se radi o diodnom ili Er,Cr:YSGG laseru. To se prvenstveno odnosi na specijalne zaštitne naočare.

Stomatološka ordinacija Dr Jovan Cabunac© 2019. Sva prava zadržana.
+381 11 334 88 18; +381 60 334 88 18; ordinacijacabunac@yahoo.com
Ponedeljak i petak: 12:00-20:00;
Utorak i četvrtak: 13:00-21:00;
Sreda: 09:00-17:00

"Stomatološka ordinacija Dr Jovan Cabunac" u potpunosti polaže pravo na fotografije i tekstualni sadržaj.
Zabranjeno neovlašćeno korišćenje, kopiranje i svaka vrsta zloupotrebe.
Politika privatnosti