+381 (0) 11 3348818, +381 (0) 60 3348818 ordinacijacabunac@yahoo.com
ponedeljak i petak: 12-20h, sreda: 09-17h, utorak i četvrtak: 13-21h

Ortodoncija

ortodoncija cabunac

Zbijeni i nepravilno postavljeni zubi su čest problem koji je najbolje rešavati u mladosti. Međutim, ako je preskočena terapija u ranijoj dobi moguće je sprovesti ortodontski tretman i kasnije. Danas ne postoji starosno ogranicenje za sprovodjenje terapije. Naravno, mnogo je lakše tretirati mlađu osobu koja je u razvoju, nego osobu kod koje je završen rast. U bilo kom slučaju, najvažniji deo ortodontskog tretmana je prava indikacija i adekvatna terapija.To se postiže kliničkim pregledom, analizom modela ( gipsani modeli napravljeni iz otisaka vilica) i analizom ( proračuni i merenja) ortopantomografskog i profilnog rendgen snimka. Na osnovu ova tri parametra moguće je odrediti pravilnu terapiju, pod kojom podrazumevamo da pored idealno složenih zuba i odnosi vilica budu adekvatni, jer od toga zavisi i izgled celog lica. Cilj terapije nije puko “slaganje zuba”, već harmonizacija lica. Postoje tzv. zlatne proporcije koje su potavljene kao ideal, a mi terapijom treba da se približimo tom idealu, koliko god je to moguće.

Terapija treba da nam omogući da izgledamo bolje, da usne budu kompetentne i pravilno postavljene, da trećine lica budu jednake (da vrh brade i vrh nosa nisu preblizu) i da brada stoji u liniji sa usnama, a ne da bude previše izbačena ili uvučena (skladan profil). Nije uvek moguće postići idealne odnose, ali je naš posao da se približimo tim odnosima koliko je to moguce vise.

Ostatak koji mi nismo uspeli da postignemo ortodontskom terapijom, najčešće je moguće rešiti fasetama i/ili implantatima ili, kad su meka tkiva u pitanju (usne i brada), u pomoć nam priskače estetska medicina, tj. fileri na bazi hijaluronske kiseline. Tako je u 95% slučajeva moguce rešiti problem.

Kod pacijenata kod kojih nedostaju određeni zubi (anodoncija) najčešće terapijom ostale zube postavimo tako da na mestu nedostajućeg zuba ( posebno ako se radi o prednjim zubima) ostavimo prostor i kasnije postavimo implantat ili adhezivni most. Tako da se ne ugroze preostali zubi niti harmonija lica i osmeha.

Pacijenti su ranije izbegavali ortodontske tretmane, jer im se nisu sviđale metalne bravice, tzv. “metalni osmeh”. Danas je taj problem prevaziđen, jer postoje bravice u boji zuba, kao i potpuno providne bravice koje su gotovo neprimetne na zubima. Na taj nacin problem “metalnog osmeha” je rešiv.

Danas je nošenje fiksnog aparata postalo i stvar prestiža, jer su idealan osmeh i skladno lice krajnji cilj ove terapije.

Posle završenog ortodontskog tretmana pacijenti obično urade bličing ( izbeljivanje zuba), a kod onih pacijenata kod kojih oblik zuba nije zadovoljavajući, vrše se korekcije oblika fasetama ili plombama, zavisno od stepena neusaglašenosti sa anatomskim izgledom zuba.